کلاهبرداریهای مالی
آشنایی با رایجترین کلاهبرداریها در آگهیهای استخدام و کاریابی
کلاهبرداران با طراحی موقعیتهای کاری متنوع، با موقعیت منعطف و مزایای باورنکردنی، آگهیهای استخدام و کاریابی خود را در شبکههای مجازی منتشر میکنند و اشتیاق کارجویان را نشانه میگیرند! همهگیری کرونا و رشد کسبوکارهای اینترنتی، تمایل به دورکاری را در بین کارفرمایان و متقاضیان کار افزایش داده و برخی سودجویان با اشراف بر این نکته، سودجویی میکنند. در این مطلب، با برخی از ترفندهای رایج کلاهبرداری آشنا میشویم و نکاتی را میآموزیم تا در مواجهه با این پیشنهادها احساسی رفتار نکنیم.
رایجترین روشهای کلاهبرداری
1. درخواست واریز اولیه
در این روش، کلاهبرداران موقعیت شغلی خاصی، مانند تایپ در خانه یا مدیریت صفحات مجازی را به صورت دورکاری و کار در خانه تبلیغ میکنند و پس از دریافت مشخصات و ثبتنام متقاضیان، از آنها میخواهند مبلغی برای ارسال فیلم و جزوههای آموزشی، مواد اولیه و تجهیزات کار در خانه واریز کنند، در حالی که اصلاً شغلی وجود ندارد.
پیشگیری: به تبلیغ موقعیتهای کاری با موقعیتهای جذاب و وسوسهانگیز مشکوک باشید! معمولاً چنین موقعیتهای کاری جذابی وجود خارجی ندارد و اگر هم باشد، به سرعت و با آشنایان همان کسبوکار تأمین نیرو میشود. هیچ گاه در ابتدای کار بابت شرکت در مصاحبه، آزمون، ارسال آموزش برای کسبوکارهایی که شرکت و مکان فیزیکی مشخص و دارای مجوزی ندارند، پولی پرداخت نکنید.
2. درخواست اطلاعات شخصی و بانکی
گاهی کلاهبرداران در قالب شرکتهای صوری، با پیشنهاد موقعیتهای کاری جذاب، اطلاعات شخصی و حساسی مانند تصاویر کارت ملی، اطلاعات کارتهای بانکی یا دسترسی از راه دور به سیستم کامپوتر شخصی را درخواست میکنند و با فروش این اطلاعات یا خالی کردن حسابهای بانکی، سودجویی میکنند.
پیشگیری: تصاویر مدارک شناساییتان را برای افراد و شرکتهایی که مجوز فعالیت رسمی در زمینۀ کار پیشنهادشده ندارند، نفرستید. در هیچ صورتی نباید اطلاعات حسابهای بانکیتان را در اختیار دیگران بگذارید.
3. دریافت ضمانت
کلاهبرداران با پیشنهاد موقعیتهای دورکاری، مانند بستهبندی محصولات، بازاریابی و فروش در ازای ارسال مواد و محصولات به منزل متقاضی، مبلغی بابت وجه ضمانت انجام کار، عودت محصول بستهبندیشده یا سهم فروش محصول بازاریابیشده تقاضا میکنند یا از متقاضی چک یا سفته میگیرند. این در حالی است که اصلاً محصولی برای فروش یا بستهبندی وجود ندارد و پس از واریز این مبلغ دیگر کسی پاسخگو نخواهد بود، یا چک و سفتهها را خرج میکنند یا به اجرا میگذارند.
پیشگیری: ابتدا از اعتبار و مجوز فعالیت آگهیدهنده مطمئن شوید. با جستوجوی نام شرکت آگهیدهنده، اطلاعات ثبتی و موقعیت مکانی آن را بررسی کنید. اگر همهچیز معتبر و قانونی بود، حتماً در صورت نیاز به پرداخت وجه ضمانت، ابتدا قرارداد کاری معتبر تنظیم کرده و رسید رسمی دریافت کنید.
4. انجام پروژه برای نمونه کار
کلاهبرداران با تبلیغات گسترده و راهاندازی کانالهای تلگرامی پرمخاطب، برای کسبوکارهایی مانند تایپ و ترجمه، طراحی و فتوشاپ تبلیغات میکنند و شرط اولیه برای استخدام را انجام یک پروژه برای نمونه کار و به صورت رایگان اعلام میکنند. پس از اینکه متقاضی پروژه را انجام داد، دیگر خبری از ادامۀ همکاری نخواهد بود. کلاهبردار با دریافت پروژه از مشتریان واقعی و انجام رایگان آنها توسط متقاضیان کار، کسب درآمد میکند. در این روش، معمولاً با ارسال تصاویری از پیام متقاضیان قبلی که به کسب درآمد رسیدهاند، اعتمادسازی صورت میگیرد.
پیشگیری: چندان به یافتن شغل مناسب در فضای مجازی غیررسمی امید نداشته باشید. بهتر است برای یافتن کار مناسب، در سایتهای رسمی و معتبر کاریابی و استخدام ثبتنام کنید.
5. دریافت پول برای مشاهدۀ آگهیها
کلاهبرداران با راهاندازی کانال کاریابی و درآمد و جذب مخاطب، موقعیتهای کاری جذابی را بدون اشاره به جزئیات پیشنهاد میدهند. متقاضی برای مشاهدۀ اطلاعات تماس کارفرما یا ارسال درخواست همکاری، باید مبلغی به گردانندۀ کانال بپردازد.
پیشگیری: این روش فعالیت در فضای مجازی کلاهبرداری است. برای مشاهدۀ آگهیهای کار بهتر است به سایتهای رسمی و دارای مجوز مراجعه کنید.
6. دریافت پول برای شرکت در مصاحبه
در این روش، کلاهبرداران با پیشنهاد چند موقعیت شغلی جذاب، مبالغی را برای شرکت در مصاحبههای آنلاین یا حتی حضوری دریافت میکنند، در حالی که اصلاً موقعیت شغلی خاصی وجود ندارد و قرار نیست کسی استخدام شود.
پیشگیری: بنابر عرف کار و کاریابی، برای شرکت در مصاحبه نیاز به پرداخت هیچ مبلغی نیست و در صورت تقاضای پرداخت از سمت کارفرما، احتمال کلاهبرداری بسیار زیاد است.
چند نکتۀ مهم و زنگ هشدار
- برای کاریابی به سایتهای رسمی و دارای مجوز مانند کاربوم، جاباینجا، ایاستخدام، جابویژن و ایران تلنت مراجعه کنید. از تنور تلگرام برای ما آبی گرم نخواهد شد!
- یک ضربالمثل معروف انگلیسی میگوید: «برای واقعی بودن، زیادی خوب است!» آگهیهایی که شغلی خوب، با مسئولیت کم، بدون نیاز به دانش، تجربه و سابقۀ کاری و حقوق زیاد پیشنهاد میدهند، دروغ و کلاهبرداری هستند.
- اطلاعات ثبتی و زمینۀ فعالیت شرکت آگهیدهنده را در سایتهایی معتبر مانند رسمیو بررسی کنید.
هشتگهای مرتبط
مطالب پیشنهادی
-
سه ویژگی شغل رضایتبخش
گفتگوی دکتر کمیل رودی و فرهاد جم در برنامه خانه تو؛ شبکه چهارم سیما؛ قسمت هشتم
-
کار داوطلبانه، شروعی برای کاریابی و کسب درآمد
گفتگوی دکتر کمیل رودی و فرهاد جم در برنامه خانه تو؛ شبکه چهارم سیما؛ قسمت هفتم
-
نظر خود را بنویسید