صندوقها در اولویت قرار میگیرند
هفتهنامۀ اطلاعات بورس - 1400/05/09
با در نظر گرفتن دلایل ورود به سرمایهگذاری، که عبارتاند از تورم، افزایش پول، نیاز به بازدهی یا درآمد ماهانه و نیاز به پول برای خرید کالا یا استفاده از خدمات، میشود به بازارهای موجود برای سرمایهگذاری پرداخت. بازارهای سنتی سرمایهگذاری به پنج دسته تقسیم میشود: بانک، طلا، ارز، ملک و بورس.
در سرمایهگذاری پول برای فرد کار میکند، یعنی عدهای در کسبوکار، برای دیگران کار میکنند. ایران، که به شدت بانکمحور است، بیشتر به سمت محل سرمایهگذاری یا سپردهگذاری میرود و سعی میکند بدون ریسک، صرفاً بازدهی بسیار کمی داشته باشد. این جامعهٔ بانکمحور کمتر سراغ سرمایهگذاری و بورس میرود و شاید ناآشنایی با آن نیز باعث میشود از نزدیک شدن به این محل سرمایهگذاری پرهیز کند. در حالی که بورس، ساز و کار گردش پول در بخش واقعی اقتصاد است. پول افراد در بخش واقعی اقتصاد هزینه میشود و به رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک میکند. بازار سرمایهٔ بورس، بازاری حرفهای و تخصصی است که در دستهٔ سواد مالی حرفهای جای میگیرد. البته مسألهٔ مهمی که افراد باید بدانند، این است که سرمایهگذاری در بورس صددرصد امن نیست. استقبال بینظیر چند ماه اخیر نباید مردم را به اشتباه بیندازد که بورس همیشه مثبت است. این بازار، تضمینشده نیست که سود علیالحساب و ثابت داشته باشد. پس کسی که وارد بورس میشود، باید خود را به دانش مالی مجهز کند. با این وجود، برای کسانی که فرصت یا اطلاعات کافی و لازم برای ورود به بورس ندارند، این امکان فراهم است که با صندوقهای سرمایهگذاری کار کنند یا سرمایۀ خود را به کارشناسان صندوقها بسپارند.
از طرف دیگر، بورس مفهومی چندبعدی است که سعی کرده زیستبوم درست کند و این طور نیست که فقط به اطلاعات شرکت متکی باشد. با ورود هر شرکتی به بورس، میلیونها چشم بر آن نظارت میکند. این اتفاق، زیستبومی به نام «نظام خودکنترلی» یا «خودانتظام» ایجاد کرده؛ یعنی لازم نیست نهاد مستقلی در جای دیگر بر آنها نظارت کند. تفاوت بانک مرکزی و سازمان بورس نیز همین نهاد ناظر است که نهادی خودانتظام است. از آنجا که زیستبوم بورس کنترلگر است، به سادگی میتوان به آن اعتماد کرد. اگر شمول مالی افزایش پیدا کند، یعنی بورس خود را در معرض آگاهی عمومی بگذارد، حمایت از سرمایهگذار مشخص شود، دولت حمایت کند و مردم نیز سواد مالی داشته باشند، به سرمایهگذاری در صندوقها رو میآورند.
این مطلب را در هفتهنامۀ اطلاعات بورس بخوانید.
هشتگهای مرتبط
سایر عناوین
مطالب پیشنهادی
-
جای چه موضوعهایی در جشنواره فیلم فجر خالی بود؟
نگاهی به فیلمهای سیوهشتمین جشنوارۀ فجر از منظر سواد مالی
-
سواد مالی، موفقترین روش فقرزدایی
فیلیپ اُدورُ اِنِر و باربارا اَبوآجی، بنیانگذاران «مرکز سواد مالی آفریقا»، در مصاحبۀ اختصاصی با آکادمی هوش مالی
-
-
سواد مالی بچههای آسمان
بچههای آسمان فیلمی با موضوع مالی نیست، اما سرشار از آموزههای سواد مالی است.