آثار قابل تأمل مشاغل خانگی

هفته‌نامۀ اطلاعات بورس - 1400/06/20

390 3 دقیقه

طبق قانون «سامان‌دهی مشاغل خانگی» مشاغل خانگی به مشاغلی گفته می‌شود که اعضای خانواده یا یکی از آن‌ها در محیط خانه و بدون ایجاد مزاحمت و اخلال در زندگی دیگران آن را انجام می‌دهد و برای افراد خانواده ایجاد درآمد و ثروت می‌کند. البته سازمان بین‌المللی کار، شغل خانگی را به شغلی اطلاق می‌کند که در فضای خانه امکان انجام آن وجود داشته باشد. هر کسب‌وکار خردی شغل خانگی نیست؛ اما مشاغل خانگی جزء کسب‌وکارهای خرد هستند و ویژگی اصلی آن‌ها تولید محصول در خانه و به دست اعضای خانواده است.

مشاغل خانگی با توجه به برجسته بودن مؤلفۀ «خلاقیت» و نقش محوری آن در ایجاد و توسعۀ کسب‌وکار، نسبت به مشاغل رسمی به افراد امکان فعالیت آزادانه‌تر و پویاتری می‌دهد و افراد امکان می‌یابند بر اساس خلاقیت خود محصولی منحصر به فرد تولید کرده و کسب‌وکارشان را توسعه دهند. از این رو چنین مشاغلی ضمن درآمدزایی نقش مهمی در هم‌افزایی اعضای خانواده و کاربست مهارت و خلاقیت آن‌ها ایفا می‌کند. کسب‌وکارهای خانگی نسبت به کسب‌وکارهای خرد و کوچک کمتر الزام قانونی دارد. عموماً دولت‌ها آن‌ها کسب‌وکارهای خانگی خرد و متوسط متمایل شده‌اند؛ چرا که زودتر ابعاد اقتصادی خانواده را پوشش می‌دهد.

شغل خانگی برای فرد ممکن است شغل اول یا دوم باشد. در حالت اول، از نظر اقتصادی مفید است اما باید به جنبه‌های غیراقتصادی آن مانند درهم آمیختگی محل کار و زندگی و نظریهٔ بی‌تعادلی کار و زندگی توجه کرد. در حالت دوم، توصیهٔ سواد مالی این است که شغل دوم هم‌راستا با شغل اول باشد. یعنی شغل دوم همان مهارت‌های شغل اول باشد اما توسعه یافته‌تر و مستقل‌تر و خودگردان‌تر.

یکی از مهم‌ترین آموزه‌های سواد مالی در مشاغلی از این دست، تفکیک حقوق صاحب کسب‌وکار از دیگران است. شخص باید در پایان سال مالی حساب کند که با احتساب حقوق برداشتی، آن کسب‌وکار سودآور بوده است یا زیان‌ده. اگر زیان‌ده بوده باید سازوکاری برای آن بیندیشد یا خود را به بازار کار عرضه کند.

این مطلب را در هفته‌نامۀ اطلاعات بورس بخوانید.


سایر عناوین

حکایت مار و پله در خریدهای اینترنتی

حکایت مار و پله در خریدهای اینترنتی

هفته‌نامۀ اطلاعات بورس

192 3 دقیقه 1402/09/04

مطالب پیشنهادی