"صد ناز و نعمت" یا "نان جو آلوده در خون"
واکاوی مفهوم رزق و کسب درآمد. مجموعه درسگفتارهای کافه هوش مالی 1
اگر دستم رسـد بر چرخ گردون از او پرسم که این چون است و آن چون
یکی را دادهای صد ناز و نعمت یکی را نـــان جـو آلـــوده در خــــون
برای باورمندان به خدا، تبیین واقعیت زندگی مبتنی بر آموزههای خدامحور، میتواند دشوار یا گاه نپذیرفتنی باشد. بهویژه این دشواری یا عدم پذیرش وقتی جدیتر میشود که بُعدی ملموس از زندگی مانند اقتصاد در برابر آینه این آموزهها قرار میگیرد. آموزهها به طور معمول بر زبان جاری میشوند اما اقتصاد، خود را در تمام عرصههای وجودی از معنوی گرفته تا عاطفی، ذهنی و بدنی جاری میکند.
این چنین است که شکمِ گرسنه، «پای بر دین و ایمان میگذارد» و «دست بر بام همسایه میاندازد».
«شکم گرسنه» را کنایه از هر نیاز مادی بگیرید و «دین و ایمان» را کنایه از هر آموزه دینی و «دستاندازی» را کنایه از هر رفتار نادرست اقتصادی. چرا که فرد در نگاه اول میبیند گاه تلاشهای اقتصادی به نتیجه نمیرسند و گاه با کمترین تلاش، نتیجه فراوانی به دست میآید. گاه یک وضعیت اقتصادی خوب، نعمتی در نتیجه رعایت شریعت تحلیل میشود و گاه امتحان. گاه وضعیت اقتصادی بد را امتحان و گاه نتیجه سرکشی از شریعت برمیشمارند. در نهایت نمیفهمد کدام، نتیجهی کدام است و در این میان، شاخص چیست؟ گاه دعا برای وضعیت مطلوب اقتصادی به سرعت پاسخ داده میشود؛ گاه با دعا و انجام دستورات، گشایشی حاصل نمیشود و شخص نمیتواند این واقعیتها را با آن آموزهها، بهدرستی تبیین و تحلیل کند. در نتیجه، به گمانهزنی و فهم شخصی روی میآورد. چنین برداشتی، زندگی را قفل کرده و انسان را در تاریکی و گمگشتگی رها میسازد تا آنجا که تصور میشود زندگی و به ویژه بُعد اقتصادی آن، بیحساب و کتاب است. چنین نیست!
زندگی انسان همانند همه هستی و به عنوان جزئی از هستی، برآمده یا مشمول قواعدی دقیق و تخلفناپذیر است؛ قواعدی الهی. شناخت این قواعد و ویژگیهای عمومی آنها، پیشنیاز فراخوان و بهکارگیری آنها در زندگی است. به راستی، خداوند در بُعد مالی و اقتصادی، چه قواعدی طرحریزی کرده است و چه ویژگیهایی دارند؟ زمین بازی رزق چگونه طراحی شده و چه رفتارهایی در این زمین بازی قابل قبول و چه رفتارهایی نپذیرفتنی است؟
در پژوهشی دانشگاهی، قواعد الهی و بهویژه 20 قاعده در رزق، شناسایی و تبیین شده است. این قواعد از آیات قرآن کریم برآمده و با کمک روایات معصومین (علیهمالسلام) به تبیین و روشنگری زوایای آن پرداخته شده است. این پژوهش ارزشمند (رساله دکترای «دلالتپژوهی سنتهای الهی بر آیندهپژوهی از منظر قرآن کریم» علیرضا افضلی در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران) دو سال به طول انجامیده و مطالعه موردی آن درباره رزق در آکادمی هوش مالی ارائه گردیده است.
درسگفتار «واکاوی مفهوم رزق و کسب درآمد» حاصل ویرایش علمی و ادبی این ارائه است.
هشتگهای مرتبط
نظر خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی
-
«پول، پول میآورد» اما چگونه؟
سوال مهم این است که پول را در کجا به کار اندازیم
-
تندرستی و پولدرستی
توان اقتصادیمان را به باشگاه بفرستیم؛ اهمیت آموزش سواد مالی
-
-
نظرات
با سلام، جای اینجور مباحث در دنیای امروزی، بسیار خالی است. ممنون از مطلب خوبتون
بسیار عالی، استفاده کردیم
استفاده کردیم. ممنون
به نام خدا قطعاازمباحث مهم ومبتلی به درعصرحاضر می باشد والحمدلله این مقاله درنوع خودبسیارخوب به این مهم پرداخته است ایدکم الله انشاءالله
سلام علیکم مطلب بسیار مفید و مورد نیاز امروز جامعه ما است چرا که از منظر اندیشه اسلامی، در نظام اسلامی حاکم بر جامعه از ابعاد سه گانه سیاست، و اقتصاد و فرهنگ، بُعد فرهنگ اصل اساسی بوده و سیاست و اقتصاد متناسب و فرهنگ اسلامی تعریف و پایه ریزی می گردد لذا با توجه به مباحث اصالت الفرد و اصالت الجامعه این موضوع قابل تسری به ابعاد فردی هر یک از افراد جامعه می باشد و باید مبانی فرهنگی تاثیر گذار بر اقتصاد تشریح گردد. خداقوت و سپاس
سلام و خدا قوت. بسیار عالیست. رزق از جمله مفاهیمی است که بر روی نگاه انسان به زندگی، ساختار تصمیم گیری و سبک زندگی تاثیر مستقیم میگذارد. مفهوم رزق بسیار پیچیده و برای عموم مردم غزیب است. سعی کنید این مطالب به طور گسترده به دست مردم برسد.
خیلی عالی بود. استفاده کردیم
از جمله مباحثی که امروزه کمتر مورد توجه هست همین امره... ممنون بابت تذکره
سلام مطلب جالبی بود، استفاده کردیم. این موضوعات و بحثها جای نشر بیشتری دارد.
با سلام و تشکر و قدردانی از استاد دکتر سیمیاری عزیز/ مطلب بسیار جامع و مناسبی بود که جای خالی آن در بین ایده ها و نگاه های اقتصادی حس می شد. قطعا پرداختن به مسائلی این چنین، سهم بسزایی در توسعه مبتنی بر الگوهای اسلامی_ایرانی خواهد داشت.
خیلی عالی استفاده کردیم اجرت با حضرت مولا
قابل تامل بود...
سلام علیکم.بسیار عالی بود. خداوند به شما توفیق روز افزون دهد
سلام متشکر خدا قوت
بسیار عالی 👌🏻
با سلام و تشکر خدمت شما استاد گرامی بابت این مطالب مفید و کاربردی ؛ به نظر من شاید بیشتر مشکلی که در زندگی برامون پیش می آید و یا چیز هایی که شاید هیچ وقت علتش رو نفهمیدیم ، به همین مسئله رزق و روزی بر می گرده که ما در اون زمان نسبت به آن بی توجه بودیم ؛ مثل این که مثلا فردی با این که وضع مالی خوبی داره ولی چرا هیچ پیشرفتی در زندگیش نداره که واقعا این مورد رو من خودم چند بار مشاهده کردم و شاید علتش رو به خوبی درک نکرده بودم که مثلا چرا این فرد هیچ رزق و روزی ای در زندگیش نیست و واقعا چرا از مالش به درستی استفاده نمیکنه و فقط خرج دوا و دارو میده ؛ و خب الان با خواندن این مطلب متوجه شدم که وقتی فرد استفاده ای از مالش نکنه و همین جور نگه دار آن باشه نه تنها رزقی در زندگی اش بدست نمی آورد بلکه در نهایت آن مال جای دیگر که حتی ممکنه دل خواه آن فرد هم نباشد ، صرف می شود و یا به دیگران می رسد و کاملا با مسئله قضا و قدر در ارتباط است.