زنگ حساب
با بودجهبندی و برنامهریزی برای پول توجیبی، مسئولیتهای مالی کودکان را به خودشان بسپارید
صبح روز شنبه، پول توجیبی هفتگی فرزند دلبندتان را دادهاید. ولی غروب دوشنبه از راه نرسیده، دوباره دو چشم معصوم و بیگناه به شما زل زده، دستی جلویتان دراز شده و جمله آشنای «من پول میخوام» را با زبان بیزبانی فریاد میزند! احتمالاً شما هم برای ایفای نقش «بهترین مامان و بابای دنیا»، سخاوتمندانه جواب آن چشمهای معصوم را میدهید و یک بوس روی گونه هم هدیه میگیرید.
بد نیست بدانید، بهترین مامان و باباهای دنیا چنین کاری نمیکنند. آنها کودکشان را وادار میکنند، به هر سختی و مشقتی که هست، با همان پول، خودش را به آخر هفته برساند. آموزش بودجهبندی و آشنا کردن آنها با مفاهیم خرج، پسانداز و بخشش، خیلی بهتر از پدر و مادری سخاوتمند است. به روزهایی فکر کنید که این عزیز دلبند بزرگ شده و برای هر کاری، هنوز با چشمانی معصوم جلوی روی شما ایستاده و پول میخواهد. شاید تصویر پسر یا دختری سی ساله در این وضعیت، دیگر چندان دلچسب نباشد.
تقسیم
در اولین قدم خوب است کودکان را با مفهوم سه کلمه خرج، پسانداز و بخشش آشنا کنید.
خرج، آن بخش از پول است که نیاز و خواستههای آنی را پاسخ میدهد؛ مثل خرید نوشتافزار و تنقلات.
پسانداز برای چیزی است که قیمتش از میزان پول توجیبی بچهها بیشتر باشد؛ مثل انواع بازیها و خرید شارژ اینترنت ماهانه.
بخشش هم حقی است که به عنوان عضوی از اجتماع بر گردن ماست؛ مثل کمک به بیماران، نیازمندان یا حتی مشارکت در فعالیتهای پرهزینه خانواده.
ایده سه ظرف شیشهای، برای این کار بسیار مناسب است. با کمک بچهها این سه ظرف را به سه قلک برای تقسیم پول به سهم خرج، سهم پسانداز و سهم بخشش تبدیل کنید. شیشهای بودن ظرفها، امکان رصد پولها را به بچهها میدهد و حس میکنند، تسلط بیشتری روی ماجرا دارند و همه چیز تحت کنترل آنهاست.
منها
با بچهها درباره هزینههای طول یک هفته صحبت کنید. هزینههای ضروری مثل کرایه اتوبوس و تاکسی و میانوعدهها را از هزینههای غیرضروری، مثل یک بستنی اضافه بعد از مدرسه و سر زدن به کلوپ بازیها جدا کنید. با کمک هم تصمیم بگیرید چه مقدار از این پول را باید در شیشه خرج بگذارند. اگر بچهها با مفهوم نیاز و خواسته آشنا باشند، بهتر میتوانند هزینهها را تشخیص دهند.
جمع
یک هدف پساندازی تعیین کنید. خرید چیزی که به پسانداز احتیاج دارد. هر هفته درصدی از پول توجیبی را برای رسیدن به آن هدف در شیشه مخصوص پسانداز بریزید. کودک شما میتواند فرایند جمع شدن پول و رسیدن به مبلغی بزرگ را به چشم خود ببیند. اگر فرزند شما از دنیای کودکی خارج شده و آرزوهایش کمی رنگ و بوی بزرگسالانه گرفته، میتوانید این پسانداز را برای چند ماه ادامه دهید. بچههای کوچکتر صبر زیادی ندارند و یک ماه برای آنها به اندازه یک عمر طول میکشد. هنگام انتخاب هدف پسانداز، حواستان باشد، هدف این بچهها خیلی گران نباشد تا بتوانند زودتر به آن برسند و از کل ماجرا ناامید نشوند.
ضرب
بچهها باید بدانند پول فقط برای خرج و پسانداز نیست. زندگی در جامعه نیازمند توجه به دیگران است. برای آنها توضیح دهید بخشش پول چطور میتواند تأثیر فزایندهای داشته باشد. کودکتان را با مؤسسههای خیریه آشنا کنید و برایشان توضیح دهید کمک کوچک آنها در کنار کمکهای کوچک دیگران چه تأثیر بزرگی در زندگی نیازمندان دارد. گذشتن از این پول هم دهنده را خوشحال و هم گیرنده را دلگرم میکند؛ اولی از کار انسانی و دومی به اینکه در سختیها تنها نیست.
مساوی
مهمترین درس بودجهبندی این است که بچهها یاد بگیرند خرجشان از دخلشان جلو نزند. اگر آنها با برنامه و دقیق پیش بروند و در آخر برنامه، روی نقطه سربهسر قرار بگیرند، خیلی خوب است. البته میتوانند از ترفندهای خرید ارزانتر، مثل خرید از حراجیها و توجه به تفاوت نیاز و خواسته، استفاده کنند و در پایان مازاد بودجه داشته باشند. همان چند سکه و اسکناسی که ته شیشه خرج باقی مانده، میتواند بچهها را به ابرقهرمان ماجرای بودجهبندی تبدیل کند.
گاهی هم ممکن است بچهها نکته بودجهبندی را نگیرند و با کسری بودجه مواجه شوند. خیلی آنها را از این اتفاق نترسانید. دولتها هم هنوز نتوانستهاند به توازن در بودجه دست پیدا کنند. اما اگر بچهها بدانند پولشان از منبع بیپایانی تامین نمیشود و نمیتوانند همه چیز را با هم داشته باشند، تمایل بیشتری برای حرکت روی برنامه و بودجهبندی نشان خواهند داد.
هشتگهای مرتبط
نظر خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی
-
کفش، نیاز است و آلاستار، خواسته
دو کلمهای که اشتباه گرفتنشان، دردسرهای زیادی به بار میآورد!
-
چشم و گوش بچهها را باز کنید
آموزش سواد مالی به کودکان را از چه سنی باید شروع کرد؟
-
یک سر و دو گوش
آیا از مباحث مالی و اقتصادی زندگی برای بچهها چیزی میگویید؟
-
نظرات
چقدر راهکارهای خوبی در متن مطرح شده بود که علت پس انداز را بازگو می کرد