سواد مالی و پول دیجیتال
هفتهنامۀ اطلاعات بورس - 1400/09/20
پول دیجیتال، مفهومی عام است. این پول به صورت فیزیکی وجود ندارد، مثل حسابهای بانکی. پول مجازی زیرمجموعهٔ پول دیجیتال است و ارتباطی با واقعیت ندارد، مثل دریافت یا خرج سکه در بازیهای رایانهای. مفهوم دیگری که ذیل پول دیجیتال مطرح میشود، رمزارز است. رمزارز پول غیرمتمرکزی است که ذیل پول دیجیتال تعریف میشود. رمزارزها روی بستر فناوری بلاکچین طراحی شدند. بلاکچین کاملا فرد به فرد منتقل میشود و محرمانگی در آن محفوظ است.
محدودیتهای این پول، هم برای آن ارزش ایجاد میکند و هم امنیتش را تضمین میکند. به این ترتیب، افراد با پولهای اشخاصی کار میکنند که در هر جای دنیا ممکن است مشغول تولید آن باشند. دیگر بانک مرکزی وجود ندارد. ممکن است این پول در آینده واقعاً ارزشمند باشد، همچنان که ممکن است در خریدهای اینترنتی بشود از آن استفاده کرد.
عموم مردم به رمزارزها به چشم سرمایهگذاری نگاه میکنند و نگاه پول به آن ندارند. تقریباً همۀ افراد بازار سهام را میشناسند؛ اما از رمزارزها اطلاعی ندارند و این ناآگاهی باعث میشود یا خرید آن را به کلی منع کنند یا به صورت افراطی وارد خرید و فروش آن شوند. کسانی که از رمزارز و قوانین آن آگاهی ندارند، نباید مستقیم وارد بازار آن شود. بسیاری از افراد با خرید ناآگاهانه و در زمان اوج قیمت بیتکوین، به مقدار زیادی خریداری کردند و با کاهش شدید قیمت، دچار ضررهای هنگفت شدند.
در هر سرمایهگذاری و به ویژه در رمزارزها باید دید محل سرمایهگذاری چیست. آیا ارزش دارایی خریداری شده حفظ میشود یا افراد پول را به پولی تبدیل میکنند تا از نوسان قیمت آن سود ببرند. در این حالت شخص باید پذیرای ریسکهای این نوسان نیز باشد. علاوه بر آن، باید دید پشتوانۀ قانونی برای اعتبار این سرمایهگذاری وجود دارد یاخیر. بنابراین به جز ریسک نوسان قیمت باید ریسک وضع قوانین و مقررات جدید هم به آن اضافه شود. این دو ریسک مهمترین ریسکهایی هستند که در این سرمایهگذاری باید به آن دقت شود.
این مطلب را در هفتهنامۀ اطلاعات بورس بخوانید.
هشتگهای مرتبط
مطالب پیشنهادی
-
افلاتون؛ تأثیرگذارترین مؤسسۀ آموزش سواد مالی در سال 2021
به انتخاب «هاندرد» و در میان صد نوآوری با بیشترین تأثیرگذاری در حوزۀ آموزش
-
سواد مالی پرتغالی
پرتغالیها در سنجش سواد مالی سال 2015 چه نتایجی کسب کردند؟
-
وقتی سواد مالی، رفتار اعتباری مردم را بهبود میبخشد
نتیجه دو پیمایش بزرگ در انگلیس نشان داد بین سواد مالی و رفتار اعتباری مردم رابطه معناداری وجود دارد