اینکه میگویند نمیشود هم خدا را خواست و هم خرما را، حکایت همیشگی ما آدمهاست. مثلاً یک روز بارانی دلمان غنج میزند که برویم بیرون و زیر باران کمی قدم بزنیم. ازطرفی، همان موقع مسابقۀ فوتبال تیم محبوبمان از تلویزیون پخش میشود و از آن هم نمیتوانیم بگذریم. ناگزیر باید به یکی از این دو راضی شویم و اگر از آن دسته آدمهایی باشیم که لذت فوتبال را با هیچ چیز عوض نمیکنند، گذشتن از پیادهروی در هوای بارانی، هزینهفرصتی است که باید برای آن بپردازیم.
همۀ چیزهای خوب در این دنیا کم و محدود است و برای برآورده کردن خواستههایمان، چارهای جز انتخاب نداریم. پول هم یکی از این داشتههای محدود ماست و سواد مالی کمک میکند با تصمیمگیریهای درست و بجا، بهترین استفاده را از آن کنیم. دو مفهوم «کمبود پول» و «هزینهفرصت» از سرفصل «تصمیمگیری مالی» به همراه آموزههایی دربارۀ خرج و پسانداز، ما را برای این مهم یاری میکند. لازم است کودکان هم با این مفاهیم آشنا شوند و خرج بجا و هوشمندانه را یاد بگیرند. کتاب «خرج بیجا» در قالب داستان و به بیانی شیرین و جذاب، چیزهایی در این این باره به آنها میآموزد.
الکس، قهرمان داستان، پسر کوچولویی است که میخواهد با پولی که به مناسبت تولدش از پدربزرگ و مادربزرگ هدیه گرفته، اسباب بازی محبوب را بخرد؛ اما به نظر میرسد این پول برای خرید «مرد موشکی» کافی نیست. مادر به او پیشنهاد میدهد که فعلاً صبر کند و برای خرید آن هدیه، پول بیشتری جمع کند. وقتی پول کافی نداریم، بهترین راهحل، پسانداز و موکول کردن خرید به آینده است. پسانداز، خرج کردن با تأخیر است و هزینهفرصت آن، صرف نظر کردن از رسیدن به خواستههای کنونی است.
«خرج بیجا» یکی از کتابهای مجموعۀ 27جلدی «آموزش سواد مالی به کودکان» است که توسط آکادمی هوش مالی و به همت انتشارات قدیانی به چاپ رسیده و روانۀ بازار شده است.
این مطلب را در هفتهنامۀ اطلاعات بورس بخوانید.
هشتگهای مرتبط
سایر عناوین
مطالب پیشنهادی
-
وقایعنگاریهای سنجش سواد مالی- 10
چشمبادامیهای ژاپنی در سواد مالی چطورند؟
-
ثروتمند یعنی این
مرز باریک فقر و ثروت؛ جلد 3 از مجموعۀ 6جلدی داستانهای سواد مالی برای نوجوانان 13 تا 15 سال
-
سواد مالی و جامعهشناسی مصرف
گفتگو با دکتر محسن مسعودیان، جامعهشناس و استاد دانشگاه در برنامه چهلستون؛ رادیو گفتگو
-