پول توجیبی مهریه نیست!
آشنایی با روشهای پرداخت پول توجیبی به کودکان
پیشترها پدر و مادرها خیلی در قید و بند پرداخت مقرری و پول توجیبی ثابت نبودند. بیشتر نیازها را خودشان پوشش میدادند و معمولاً این فرصت برای کودکان پیش نمیآمد که دریافتی ثابتی داشته باشند و برای آن برنامه بریزند. البته در مورد نوجوانها وضع فرق میکرد. آنها معمولاً به کارهای پارهوقت و فصلی تشویق میشدند، تا هم حرفهای یاد بگیرند و هم طعم پول داشتن و پول درآوردن را بچشند. اما باز هم از پول توجیبی ثابت خبری نبود. این عادت با ما به بزرگسالی آمده و برای همین است که هر روز صبح، بچهها را با مبلغ کمی راهی مدرسه میکنیم. این پول آنقدر کم است که کودک فوقش میتواند یک روز را با آن سر کند و فردا دوباره روز از نو، روزی از نو.
از چه زمانی باید پول دادن به بچهها را شروع کنیم؟
درست آن لحظه که احساس کنیم کودک توانایی مقایسه کالاها و ارزشگذاری آنها را دارد، زمان پرداخت پول توجیبی از راه رسیده است. روانشناسان و کارشناسان مالی، سن شش سالگی را برای دریافت پول توجیبی مناسب میدانند. کودک با حضور در مهد و مدرسه، وارد دنیای جدیدی شده و نیاز دارد در این جامعه استقلال، خودکفایی و اعتماد به نفس را تجربه کند. داشتن پول توجیبی مشخص، میتواند به شکوفا شدن این احساسها در او کمک کند. پس بهتر است با رسیدن کودک به این سن، برای پول توجیبی او در میان هزینههای جاری زندگی، جایی باز کنیم.
سه شیوه عمده برای پرداخت پول توجیبی
1. پرداخت روزانه
مطالعات نشان میدهد، این نوع پول توجیبی به شکلگیری تفکرات مالی در کودکان هیچ کمکی نمیکند. پول توجیبی باید برنامهریزی شده، دقیق و با قوانین خاص هر خانواده پرداخت شود. البته اگر مدیریت پول برای کودکان شش یا هفت ساله کار دشواری باشد، میتوان از این روش استفاده کرد. اما برای سالهای بالاتر پرداخت روزانه پول توجیبی توصیه نمیشود. پول توجیبی روزانه و بدون برنامه، باعث میشود کودکان در هر زمان که احساس نیاز کردند، به بانک پدر و مادر مراجعه کرده و از آنها پول بخواهند.
2. پرداخت هفتگی یا ماهانه
بیشتر کارشناسان سواد مالی با این نوع پرداخت موافق هستند. پول توجیبی هفتگی برای بچههای 10 تا 13 ساله و ماهانه برای بزرگترها قدرت تصمیمگیری، برنامهریزی و بودجهبندی را در آنها تقویت میکند. کودکان باید بتوانند پول خود را در مدت زمان تعیین شده، مدیریت کنند و برای هدفهای پساندازی کوتاهمدت و بلندمدت پسانداز کنند. دریافت پول توجیبی ماهانه بهترین فرصت برای داشتن یک حساب بانکی و برنامهریزی جدیتر برای آینده است.
میزان پول توجیبی هفتگی و ماهانه باید بر اساس سطح خانواده، عرف جامعه و نیازهای هر سن تعیین شود. پول زیاد در اختیار کودک گذاشتن نشانه شأن و شخصیت نیست. بلکه او را ولخرج و بیتوجه بار میآورد. همانطور که مقرری خیلی کم کودکان را مقتصد نمیکند. تنها نتیجه پول توجیبی کم، آشنا شدن کودک با مشکلات مالی در سن پایین و احساس سرخوردگی و ناتوانی است. این نوع پرداخت یک ایراد بزرگ دارد و آن هم ایجاد حس کارمندی و حقوق بگیری در بچهها است. دریافت پول رأس هر هفته، هر دو هفته یا ماهانه، مانند انتظار برای رسیدن سر برج و گرفتن حقوق است و دست و پای بچهها را برای امتحان راههای خلاقانه کسب پولِ بیشتر میگیرد.
3. پرداخت در ازای انجام وظایف
بعضی از پدر و مادرها پرداخت پول توجیبی را فقط به انجام کار محدود میکنند. مثل اینکه کارگری استخدام کرده باشند و در ازای مرتب کردن اتاق، بیرون بردن سطل زباله و نوشتن تکالیف به او دستمزد بدهند و اگر کوتاهی یا خطایی از کودک سر بزند، پول توجیبیاش را قطع میکنند. فراموش نکنیم پول توجیبی یکی از نیازهای فرزندمان است. درست مثل نیاز به سرپناه، پوشاک و غذای گرم. به علاوه زندگی در خانواده نیازمند همکاری و تقسیم وظایف است. پرداخت پول در ازای کارهایی که جزء وظایف فرزند است، او را متوقع و شرطی میکند. پول توجیبی نباید وسیلهای برای تشویق یا تنبیه باشد. البته در هر خانهای فعالیتهایی پیدا میشود که خارج از وظایف کودک باشد. در این حالت پدر و مادر میتوانند با درخواست کمک از فرزند و تعیین مبلغی در ازای این کمک، آنها را به همکاری بیشتر دعوت کنند. طعم پول که زیر زبانشان بیاید، در کارهای سخت هم با کمال میل مشارکت میکنند. شاید حتی دفعه بعد خودشان برای کمک پیشقدم شوند.
کدام روش را انتخاب کنیم؟
بهتر است برای دستیابی به نتیجهای مطلوب، از معجونی استفاده کنیم که همه خوبیها را یکجا داشته باشد. پرداخت مقرری هفتگی یا ماهانه، در کنار هدایای نقدی و تشویقی میتواند همه معایب این روشها را پوشش دهد. خوب است برای تعیین مقدار پول توجیبی بچهها، با خودشان مشورت کنیم. ما از نیازهای اساسی فرزند خود اطلاع داریم. اما نمیدانیم همه خواستههای او چه چیزهایی هستند و در یک عصر دلگیر پاییزی هوس کدام نوشیدنی را میکند. دریافتی بچهها باید کمی بیشتر از این نیازها و خواستهها باشد، تا امکان پسانداز و بخشش برایشان فراهم شود.
اما در شرایطی که مقرری ثابت کفاف هزینههای فرزند را ندهد، میتوانیم از او بخواهیم، در کاری غیر از وظایف تعریف شده، به ما کمک کند و در ازای آن پولی دریافت نماید. یا با یک هدیه نقدی در مناسبتی خاص، کسری بودجه او را جبران کنیم. این مناسبت میتواند اهداف تربیتی هم داشته باشد. همچنین میتوانیم شرایط راهاندازی یک کسبوکار کوتاهمدت و خلاقانه را برایش فراهم کنیم.
هشتگهای مرتبط
نظر خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی
-
رابطۀ پسانداز با آیندۀ من و کشورم
اگر نمیتوانیم پسانداز کنیم، مثل ژاپنیها این کار را به فرزندانمان بیاموزیم
-
سواد مالی بچههای آسمان
بچههای آسمان فیلمی با موضوع مالی نیست، اما سرشار از آموزههای سواد مالی است.
-
زنگ حساب
با بودجهبندی و برنامهریزی برای پول توجیبی، مسئولیتهای مالی کودکان را به خودشان بسپارید
-
چشم و گوش بچهها را باز کنید
آموزش سواد مالی به کودکان را از چه سنی باید شروع کرد؟
نظرات
خیلی خوب و کاربردی. عالی بود
مطالب مفیدی در خصوص پول توجیبی اشاره شده بود که می تواند راهنمای خوبی برای والدین باشد که به این امر مهم توجه خاص داشته وبرنامه ریزی مناسبی در پرداخت ان داشته باشند.