موزههای سواد مالی در اروپا
مفاهیم اقتصادی و مالی هم میتوانند به شیوهای جذاب و تعاملی ارائه شوند.
وقتی اسم موزه سواد مالی میآید، شاید چیزی شبیه به موزه پول و سکه خودمان به ذهنتان بیاید. جایی که پولها و سکههای حکومتهای گوناگون از اول تا حالا، کنار همدیگر صف کشیدهاند. صفی طولانی که علیرغم همه جذابیتهایش، کمکم حوصله بعضیها را سر میبرد. اما موزههایی هست که باید برای ورود به آنها، همه دیدهها و شنیدهها را فراموش کرد؛ موزههایی که با هدف ترغیب و تشویق کودکان و خانوادهها به سواد مالی طراحی و ایجاد شدهاند؛ اهداف این موزهها، ارائه و آموزش مفاهیم و سازوکارهای اقتصادی، پولی و مالی به شیوهای جذاب و تعاملی است.
1
بانک مرکزی فرانسه در نظر دارد تا «شهر اقتصاد و پول»[1] را راهاندازی کند. این پروژه در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی که در تاریخ 25 می سال 2011 برگزار شد، توسط فرماندار افتتاح گردید و برای اواخر سال 2014 در «پاریس» برنامهریزی شده بود.
هدف از این مکان آموزشی، توضیح اقتصاد و مفاهیم آن به همه مردم است. هدف شهر پول و اقتصاد، آشنایی مردم با اقتصاد، حل مسائل زندگی روزمره و درک بهتر رویدادهای جهانی است. بانک فرانسه، این پروژه را با همکاری نهادهای دیگری مانند: «وزارت آموزش ملی»، «موزههای بانکهای مرکزی اتحادیه اروپا»، دانشگاهها و... اجرا میکند. برای مثال، وزارت آموزش ملی، معلمهایش را جهت فعالیتهای محتوایی در اختیار شهر اقتصاد و پول میگذارد و موزه ام.آی.دی.ای مکزیک به این پروژه کمک میکند.
برای اطلاعات بیشتر، میتوانید به سایت شهر اقتصاد و پول مراجعه نمایید.
2
در تورین ایتالیا، «موزۀ پسانداز»[2] توسط یکی از بزرگترین بانکهای تجاری کشور[3] مدیریت میشود. این موزه درصدد است به مردم کمک کند تا تصمیمهای منطقی و آگاهانه بگیرند، به اولویتهای زندگی خود توجه کنند و در نتیجه سواد مالیشان افزایش یابد.
وقتی وارد این موزه میشوید، ابتدا با مقدمهای بر وقایع اصلی تاریخ اقتصادی روبرو میشوید؛ یعنی: تاریخ و نقش پول، تجارت، تولد وامهای اعتباری، فعالیتهای بانکهای اولیه، حبابهای احتمالی، معرفی یورو و بحرانهای مالی بزرگ. در ادامه، ویژگیهای اصلی رایجترین ابزارهای مالی مانند سهام، اوراق قرضه، مشتقات، بیمه، صندوقهای سرمایهگذاری و بازنشستگی مرور میشوند. از تورهای متنوعی با استفاده از ابزارهای صوتی، تصویری و تعاملی مانند گفتگو، بازی نقشآفرینی، آزمایشگاههای تعاملی، بازیهای ویدئویی و... لذت خواهید برد. این تورها، حس کنجکاوی و نیاز مخاطب را برانگیخته و طعم رضایت را به بازدیدکنندگان میچشانند.
برای اطلاعات بیشتر به سایت موزه پسانداز مراجعه نمایید.
3
بانک «لتونی»، مرکزی به نام «جهان پول»[4] با هدف ارائه آموزش و اطلاعات مالی برای بازدیدکنندگان ایجاد کرده است.
4
درسال 2015، بانک مرکزی «آلمان» نمایشگاه جدیدی افتتاح کرده که شایستگیهای مالی را با استفاده از مجموعهای از نمایشگاههای تعاملی، بدیع و نو به جوانان آموزش میدهد.
5
بانک مرکزی «پرتغال» موزه پول را برای نمایش تاریخچه پول راهاندازی و درحال ایجاد بخش خاصی برای آموزش سواد مالی به جوانان است که در آن از بازیها و ابزارهای تعاملی استفاده شود.
استفاده از شیوههای جذاب، متنوع و تعاملی، علاوهبر لذتبخش کردن فرآیند یادگیری، ماندگاری آموزهها را نیز افزایش میدهد. استفاده از این روشها برای تمام گروههای سنی (از کودکان و نوجوانان تا جوانان و بزرگسالان) با توجه به نیازهای هر یک، اثربخش و گیرا خواهد بود. تأسیس و فعالیت چنین موزههایی در کشور ما مفید و دستیافتنی است.
منبع: کتاب سواد مالی در اروپا
1. the Cité de l’Économie et de la Monnaie
2. Museo del Risparmio
3. Intesa-Sanpaolo
4. Money World
هشتگهای مرتبط
مطالب پیشنهادی
-
آقای رئیس؛ چه کسی مسئول تدوین و اجرای سواد مالی در کشورها است؟
بخش آموزشی و تربیتی؟ بخش مالی؟ بخش اقتصادی؟
-
در جستجوی خوشبختی با عینک سواد مالی
نگاهی به زندگی کریس گاردنر، کارآفرین آمریکایی که از کارآموزی شروع کرد.
-
جام قهرمانی سواد مالی
«آزمون پول اروپا» مسابقه و چالشی است که هم برای دانشآموزان جذاب است هم برای معلمان.
-
خوک یا گاو؛ ثروت اندوزی یا کوشش و باروری؟
نکاتی درباره نماد سواد مالی در غرب و مقایسه آن با نمادهای اسلامی و ایرانی
نظر خود را بنویسید