کتابی که کودکان را با مدیریت پول آشنا میکند
دنیای اقتصاد - 1399/10/16
هنوز برای خیلی از بزرگترها پول و امور مالی یک تابو محسوب میشود. بسیاری از آنها خود در معرض آموزشهای مالی نبودهاند و به همین دلیل تجهیز کودکان به دانش و مهارتهای مالی برایشان مسئولیتی سنگین و دشوار به نظر میآید. در حالی که کودکان ذهنی منعطف و آماده دارند و مدام از والدین الگوبرداری میکنند. پژوهشها نشان میدهد، عادتهای پولی و مالی از سه سالگی در کودکان ایجاد میشود. دِرا بروستین، مدرس و نویسندۀ چهارمین جلد از مجموعۀ 27 جلدی داستانهای سواد مالی است که در آکادمی هوش مالی و توسط انتشارات قدیانی منتشر شده است. او در آمریکا زندگی میکند و کتاب «حساب و کتابِ جیب من» را در سال 2012 نوشته است.
در این کتاب کودکان با مفاهیم مهم مالی از جمله پسانداز کوتاهمدت و بلندمدت، بودجهبندی و هزینهفرصت آشنا میشوند. همۀ ما افرادی را در زندگیمان میشناسیم که پسانداز میکنند تا در آینده بتوانند از میان گزینههای موجود، بهترین را انتخاب کنند. در دنیای واقعی هم کودکان مدام در شرایطی قرار میگیرند که باید میان یک لذت زودرس و هدفی بزرگتر و بلندمدت تصمیمگیری کنند. بنابراین آشنایی با مفاهیمی مانند هزینهفرصت، مدیریت پول و برنامهریزی برای آینده باید از همان کودکی شروع شود. اما از نگاه بیشتر پدر و مادرها، این مفاهیم خشک و کسالتبار است. به همین دلیل آنها زمان کافی برای آموزش مفاهیم مالی به کودکانشان صرف نمیکنند. شخصیت اصلی داستان «حساب و کتابِ جیب من» سانی سنجابه است که به همراه دوستش آهو دِیزی برای تعطیلات تابستان برنامهریزی میکند. آنها متوجه میشوند برای تماشای فیلم در سینما و خرید اسباببازی پول نیاز دارند. اعضای خانوادهشان به آنها پیشنهاد میدهند به ازای کمک در کارهای خانه پولتوجیبی بگیرند. این اولین پول توجیبی آنهاست؛ اما برای فعالیتهای مورد نظرشان کافی نیست! سانی سنجابه و دِیزی متوجه میشوند که با بودجهبندی و پسانداز بلندمدت میتوانند برنامههایشان را محقق کنند. اما سیدنی، مار خوشخط و خال داستان، دِیزی را وسوسه میکند به جای پسانداز برای یک هدف بلندمدت، همین امروز آبنبات بخرد و خود را از لذت حال محروم نکند.
لزوم آموزش مهارتهای مالی به کودکان
همۀ ما افرادی را در زندگیمان میشناسیم که پسانداز میکنند تا در آینده بتوانند از میان گزینههای موجود، بهترین را انتخاب کنند. در دنیای واقعی هم کودکان مدام در شرایطی قرار میگیرند که باید میان یک لذت زودرس و هدفی بزرگتر و بلندمدت تصمیمگیری کنند.
دِرا بروستین میگوید: «از همان کودکی والدینم مرا با امور مالی شخصی و موضوعاتی مانند درآمد در ازای کارهای خانه آشنا کردند. من مدام در معرض آموزشهای مالی بودم و پس از آنکه دورۀ دبیرستان را به اتمام رساندم و به دانشگاه رفتم، زندگی مستقل خود را شروع کردم. در آن سالها رکود اقتصادی تازه آغاز شده بود و من متوجه شدم بیشتر همسن و سالهای من به آموزشهای مالی و ابزارهای لازم برای رسیدن به استقلال کامل مجهز نیستند. خیلی از آنها حقوق خوبی داشتند؛ اما نمیدانستند باید برای روز مبادا پولی کنار بگذارند. شاید هم این نوع آیندهنگری از نگاه آنها بیاهمیت بود. البته این موضوع فقط به دوستان و همکلاسیهای من محدود نمیشد و به نظر میآمد که مسألهای جهانی بود.»
او ادامه میدهد: «همیشه دربارۀ بازآموزی مهارتهای مالی به بزرگسالان تردید داشتم. به نظرم تغییر عادتها در افرادی که شخصیتشان شکل گرفته، کار سختی است. با دیدن همکلاسیهایم به این نتیجه رسیدم که مأموریتم در این دنیا آموزش مهارتهای مهم مالی به کودکان است. این کتاب را نوشتم و به عنوان مدرس سواد مالی فعالیت خود را شروع کردم تا با کاشت بذر آیندهنگری در ذهنهای آماده کودکان، آنها را برای زندگی بزرگسالیشان آماده کنم. «حساب و کتابِ جیب من» اولین کتاب از مجموعۀ شش جلدی داستانهای سواد مالی است و پنج کتاب دیگر در دست انتشارند. وقتی متوجه شدم آموزش درسهای مالی از نظر والدین موضوعی کماهمیت یا دشوار است، تصمیم گرفتم این مجموعه را گردآوری و به نسلهای آینده کمک کنم. در پایان هر کتاب، بخشی به عنوان راهنما برای والدین در نظر گرفته شده که فرایند آموزش را سادهتر میکند. بنابراین یکی از مزیتهای این کتابها این است که والدین و کودکان، در کنار هم در معرض دانش مالی قرار میگیرند.»
توصیههایی به پدر و مادرها
از نگاه دِرا بروستین مهم است که پدر و مادرها برای خرید مواد غذایی و انجام امور بانکی فرزندانشان را همراه خود ببرند و اجازه دهند آنها در امور مالی مشارکت داشته باشند. خوب است مسئولیتهای کوچکی به آنها سپرده شود و این فرصت برایشان فراهم آید تا با مقایسۀ قیمتها، معاملههای خوبی انجام دهند. برقراری ارتباط میان کودکان و فروشنده بسیار مهم است و آنها میآموزند به ازای منابعی که در اختیار دارند چه میزان محصول و کالا به دست میآورند. این نویسنده داستانهای سواد مالی میگوید: «حتی مهم است که بزرگسالان دربارۀ مسائل و موضوعات شغلی و انجام امور مالی خانواده و پسانداز با کودکان مشورت کنند و از آنها راهحل بخواهند. این فرایند به آنها کمک میکند درک بهتری از موضوعاتی چون ارزشِ پول، منابع، هزینهها و بودجهبندی داشته باشند.»
این مطلب را در وبسایت روزنامۀ دنیای اقتصاد بخوانید.
هشتگهای مرتبط
سایر عناوین
مطالب پیشنهادی
-
پول زور
نه خود خورد، نه کس دهد؛ جلد 39 از مجموعۀ 40جلدی داستانهای سواد مالی برای کودکان 10 تا 12ساله
-
یک سر و دو گوش
آیا از مباحث مالی و اقتصادی زندگی برای بچهها چیزی میگویید؟
-
سواد مالی و بورس
گفتگو با محمدیوسف امینداور، مدیر سرمایهگذاری دانشبنیان پارت در برنامه چهلستون؛ رادیو گفتگو
-
درخت انبۀ پرزحمت
کاشتن دانۀ هدف در دل صبر و امید؛ جلد 10 از مجموعه 40جلدی داستانهای سواد مالی برای کودکان 10 تا 12 ساله